Het houden van deze dieren is sterk afhankelijk van de ruimte waarover u kunt beschikken. Heeft u weinig ruimte dan zijn dwerghoenders (krielkippen) het meest geschikt. Voor 4 à 5 dwerghoenders moet u over minimaal 2 vierkante meter hok beschikken, voor grote hoenders is dit tweemaal zo groot. chabo.jpg

Hoenders zijn zeer levendige dieren die graag wat in hun hok of in de tuin rondscharrelen en als alles goed gaat dan leveren ze ook nog regelmatig een vers eitje.

U kunt kiezen uit vele rassen die meestal voorkomen in grote- en in krielvorm. Bij de meeste rassen kunt u dan ook nog kiezen uit vele kleurslagen en soms ook nog uit verschillende variëteiten, zoals die zonder staart, die met gekrulde veren of de zijdevederigen of zelfs met een baard en een kuif. Keuzemogelijkheden genoeg dus.

langshan.jpg
Bij het bouwen van de hokken moet men wel rekening houden met afsluitbare nachthokken, dit om problemen met de buren te voorkomen (denkt u aan het gekraai van hanen). De ren moet zo droog mogelijk zijn en afgeschermd tegen ongewenste gasten, zoals roofvogels, ratten en muizen.