Veel gestelde vragen en antwoorden Vogelgriep Wageningen Bioveterinary Research (WBVR)

Laatst bijgewerkt 22 november 2016. Deze vragen zijn beantwoord door Nancy Beerens en Armin Elbers. 
Staat uw vraag er niet tussen?  Neem contact op met WBVR persvoorlichting: Annet Blanken tel. 0320 238 678 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Welke vormen van vogelgriep kunnen we onderscheiden? 

Vogelgriep bij pluimvee en vogels wordt veroorzaakt door influenza A-virussen. Watervogels (wild en gedomesticeerd) vormen het grootste en natuurlijke reservoir en zijn de bron van alle bekende influenza A-virussen (met name laag-pathogene aviaire influenza (LPAI) virussen). Influenzavirus wordt gekarakteriseerd door twee oppervlakte eiwitten: haemagglutinine (H) en neuraminidase (N). Deze eiwitten vormen de basis waarop een indeling wordt gemaakt van vogelgriepvirussen.

Bij mij kwam de volgende vraag binnen:

“Wat doe jij om bloedluis te voorkomen? En op wat voor strooisel heb jij je kippen zitten?”
waarop ik heb geantwoord:

strooisel: vroeger gebruikte ik houtkrullen en gooide er soms wat stro uit de konijnenhokken in wat nog niet zo vies was (recycling, minder afval; en de kippen vinden het prima). Gewoon alleen maar stro zou ook kunnen maar dat vind ik wat te grof. Dit jaar heb ik gehakseld stro gekocht. Bevalt prima!

Wat is het verschil tussen hoog en laag pathogeen?

Vogelgriep is de verzamelnaam voor het ziektebeeld dat wordt veroorzaakt door griepvirussen. Sommige van deze griepvirussen leiden tot ernstige ziekte of overlijden bij pluimvee. Dit heet hoog pathogene aviaire influenza. Andere typen vogelgriep verlopen juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Dit heet laag pathogene aviaire influenza.

Hoog pathogeen bij pluimvee wil echter niet zeggen dat het ook hoog pathogeen is voor de mens. Bij het H5N8-virus zijn tot op heden nog geen infecties bij de mens gevonden.

Adviezen aan hobbymatige houders van pluimvee en parkvogels

Om te voorkomen dat uw dieren besmet worden met een besmettelijke ziekte zoals Vogelgriep/Aviaire Influenza wordt aan hobbymatige pluimveehouders gevraagd de navolgende adviezen op basis van vrijwilligheid zoveel mogelijk op te volgen.

  1. Voorkom, voor zover mogelijk, dat uw hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels in contact komen met, of in de buurt komen van professioneel gehouden pluimvee en van eenden, ganzen of zwanen, die vrij rondlopen en vliegen.

Onlangs is Kleindiermagazine op bezoek geweest bij onze vereniging.

Na een bezoek aan een aantal bestuursleden en andere leden hebben ze een prachtig stuk in elkaar gezet en geplaatst in het Kleindiermagazine van December 2014.

Door op onderstaande link te klikken kunt u het hele artikel lezen.

Veel plezier ermee

 

De KDS in Kleindiermagazine