Bij mij kwam de volgende vraag binnen:

“Wat doe jij om bloedluis te voorkomen? En op wat voor strooisel heb jij je kippen zitten?”
waarop ik heb geantwoord:

strooisel: vroeger gebruikte ik houtkrullen en gooide er soms wat stro uit de konijnenhokken in wat nog niet zo vies was (recycling, minder afval; en de kippen vinden het prima). Gewoon alleen maar stro zou ook kunnen maar dat vind ik wat te grof. Dit jaar heb ik gehakseld stro gekocht. Bevalt prima!

 

Bij mij gaat alle mest naar de mesthoop, voor de tuin. Houtkrullen zijn leuk voor de structuur van de grond maar leveren verder alleen maar fosfaat en kali, en vragen veel N voor de vertering. Gevolg: veel te weinig bemestende waarde. Met gehakseld stro is er minder N nodig voor de vertering dus ik hoop dat mijn mest wat 'beter' wordt, en het wat meer gaat groeien op de tuin.

Betere mest = meer groei van de gewassen = meer groenteafval voor de kippen. Of zoiets. Ik probeer een zo goed mogelijke kringloop op te bouwen waarbij de relatief arme konijnenmest wat wordt verrijkt met kippenmest. Waar het om gaat: kippen moeten wat te scharrelen hebben, en de mest moet ergens in worden opgevangen (veel valt er al onder de zitstok).. Belangrijk: je strooisel moet in principe onder dak liggen zodat het bij regen geen natte plak wordt waarin ook nog eens veel ammoniak ontstaat.

Bloedluis: ik ga er vanuit dat je die ook wel in je hok krijgt (van mij, gratis en onbedoeld). Belangrijk: je moet ze kunnen vinden/zien. Een mooi witgekalkt hok helpt daarbij. Verder zo weinig mogelijk kieren. En regelmatig controleren. Een belangrijke plek waar je ze kunt vinden, is aan de onderkant van de zitstok (haal af en toe je hand eens onder de zitstok langs dan zie je vanzelf of daar medebewoners zitten. Maar de meesten zullen toch naar de kieren toe gaan en zich daar verstoppen. Na verloop van tijd kun je op de witte ondergrond de grijze uitwerpselen van de bloedluis zien zitten, bijvoorbeeld naast een kier in het hout.

Bestrijding: wat je mechanisch kunt doen (hand onderlangs de zitstok bijv) scheelt al in het gebruik van chemie. Verder: ik spuit regelmatig Veerust. Er zijn wel meer middelen te koop met dezelfde 2 werkzame stoffen maar dan soms in andere verhoudingen. Veerust is relatief goedkoop, en het gas komt dieper in de kieren dan bijv poeders. Bij de Groot verkopen ze een poeder in een stuiffles. Bestrijdt volgens mij ook goed maar is wat onhandig toe te passen, vind ik. En komt volgens mij wat minder diep in de kieren. Andere oplossingen: hok behandelen met benzine of zo, kieren branden met een verfbrander, wanden etc behandelen met cabolineum. Afwisseling kan volgens mij echter geen kwaad, probeer daarom verschillende middelen/methoden. En gewoon goed blijven observeren zodat je grote problemen weet te voorkomen. Als je in je hok komt en het gaat kriebelen dan is de situatie wat uit de hand gelopen.

Cees van der Wel