Kleindiervereniging Sport & Genoegen Midden-Nederland in Huizen organiseerde een unieke happening!

 

Zaterdag 30 juni waren enkele verenigingen met dieren aanwezig bij de vereniging in Huizen. Onder een schaduwrijke tent stonden kooien opgesteld voor de dieren.

 

Aanwezig waren de verenigingen uit Huizen, Nijkerk, Dronten/Emmeloord en GPKV uit Laren. Per vereniging konden 10 dieren per diersoort (konijnen en hoenders) worden ingeschreven. Ook cavia’s en sierduiven konden worden ingeschreven. Aan de hand van de behaalde resultaten werd aan het eind van de dag bepaald welke vereniging de beste dieren had ingezonden. Ook werd een hanenkraaiwedstrijd georganiseerd, en was een gedachtewisseling over de toekomst van onze kleindierhobby. En, uniek in onze wereld: er was een heuse konijnenwortelrace georganiseerd!

KDS had een flink aantal konijnen present, aangevuld met enkele dieren van P&P. Bij de hoenders was het andersom, hier waren de grootste aantallen afkomstig van P&P. Cavia’s hadden we onvoldoende dus die ontbraken. Wel had P&P enkele sierduiven ingestuurd.

Na de keuring van de dieren werd de konijnenwortelracebaan geopend. Een lange houten bak, vergelijkbaar met de bekende cavia-bak maar dan veel langer. Aan het eind van elke baan hing een wortel als beloning voor de konijnen. De kunst was dus dat jouw/ons konijn als eerste over de streep kwam. De start was met individuele konijnen per vereniging; deze race werd gewonnen door een Duitse hangoor van niemand minder dan Frans Pongers. Later op de middag werd een estafetterace gehouden met meerdere konijnen per vereniging. Voor KDS stond weer de winnende DH op het lijstje, gevolgd door een kleurdwerg van Martin Kok, en afsluitend een Ned. hangoordwerg van ondergetekende. De estafette werd gewonnen door jawel, KDS!

Voor de inwendige mens was goed gezorgd, op de bakplaat werd driftig gebakken, en in het clubhuis van Huizen konden drankjes gekocht worden.

Een ander onderdeel op het programma was het onderdeel hanenkraaien. Bij dit evenement zit een aantal hanen in kooien afzonderlijk van elkaar en wordt geteld hoe vaak elke haan in een bepaalde tijd kraait. De score wordt bijgehouden door voor elke kraai een erwtje in een bakje te deponeren. KDS had omgevingsvriendelijke hanen meegenomen; onze hanen kraaiden nauwelijks en het prijsje voor de beste kraaier was dus niet aan ons besteed.

Wat werd er wel door ons gewonnen? Zoals gezegd hadden wij de individuele winnaar van de wortelrace in huis, en hadden we de verenigingsrace gewonnen. Verder hadden we het mooiste hoen (een mooie kip van Harry Schrama) en het mooiste konijn (een kleurdwergje van Gert en Rita Kelderman).

 

En dan denk je dat we ook wel de totaalprijs gewonnen zouden hebben? Niets was echter minder waar. We hadden dan wel de mooiste dieren van een paar diergroepen maar als vereniging bungelden we helaas echter onderaan omdat onze overige dieren iets minder fraai waren dan die van de andere verenigingen.

Al met al een hele leuke dag, met mooi weer, onder een fraaie tent waar het voor de dieren (en voor de aanwezigen) goed uit te houden was. Leuke gesprekken, een mooi initiatief. Hopen dat ze volgend jaar weer zoiets organiseren in Huizen, en dat dan meer fokkers/dieren/verenigingen aanwezig zullen zijn.

Cees van der Wel

Waar waren we met z’n allen, die eerste weken van dit jaar?

Er mochten weer shows gehouden worden, dus waren we met z’n allen op pad. Met of zonder dieren.

Om u een indruk te geen hoe onze KDS leden het gedaan hebben, heb ik een aantal cijfers op een rijtje gezet. Ik ga u niet vertellen wie er vermeldenswaardige prestaties geleverd hebben want daarmee zou ik direct de rest tekort doen. Sla er desnoods eens rustig de catalogi op na. En onthoudt: meedoen en/of aanwezig zijn is belangrijker dan winnen!

“Wat? Dat meen je toch niet? Ga je niet naar de Noordshow?”, kreeg ik van een collegafokker te horen. Dat ik niet instuurde, nou ja… dat kon nog, maar dat ik niet zou komen kijken, dat was (leek wel) het schokkendste wat deze man het afgelopen jaar gehoord had. En aangezien ik eigenlijk ook wel nieuwsgierig was naar de fantastische Noordshow, ben ik de vrijdag geweest. En ja, het is een mooie show. Volgens deze zelfde meneer niet zo mooi als in de Bernhardhoeve, maar goed… het was beter dan geen Noordshow.