Onderaan deze pagina kunt u de catalogus, met uitslagen, inlezen

 

De Jongdierenkeuring 2014 van KDS Oostelijk Flevoland was weer een succes!

Door: Ronald Tiemes

Op vrijdagavond  5 september is de Jongdierenkeuring van Klein Dieren Sportvereniging Oostelijk Flevoland gehouden in de hallen van de firma Schrama in Biddinghuizen.

Inmiddels durf ik, als verenigingsvoorzitter, te spreken over een traditie aangezien wij al meer dan twintig jaar hier te gast zijn.

Een Jongdierenkeuring moet u zien als een eerste selectie van de dieren die dit jaar geboren zijn. Natuurlijk hebben de fokkers de dieren al meerdere keren geselecteerd om zo een aantal showdieren over te houden. Toch zijn  veel dieren nog niet volgroeid of op de juiste kleur.  

Een Jongdierenkeuring is dan een uitstekende graadmeter om te kijken of je, als fokker, op de goede weg bent.

Helaas bevolkte dit jaar minder dieren de kooien. Maar na vele jaren van groei mag je natuurlijk verwachten dat het ook wel eens een jaar wat minder kan zijn qua aantallen.

Vooral bij de grote Hoenders (kippen), Dwerghoenders (krielkippen)  en Siervogels (kwartels, oorspronkelijke duifjes, etcetera) zagen we dat terug. Daarentegen hadden we bijna een verdubbeling bij het aantal Sierduiven.

Aan een keuring zoals deze gaat altijd een hele organisatie vooraf.

Dit jaar hebben we voor een aftrap gekozen in de vorm van een barbecue. Drieëntwintig personen namen hieraan deel. Voor ondergetekende zeer verassend en gezien de reacties van zowel de deelnemers, als leden die jammer genoeg niet konden deelnemen, is het zeker voor herhaling vatbaar.

Spannend is  wat er in de twee weken gaat gebeuren…...

Hoeveel dieren worden er ingeschreven ? Functioneert  het digitale tentoonstellingsprogramma wel en is er voldoende hulp bij het kooien halen, de opbouw, het afbreken en de kooien wegbrengen?

Toch verloopt dat binnen onze vereniging altijd weer op rolletjes. Als op vrijdagavond de inzenders even na 18.30 uur binnendruppelen dan staat er een prachtige kleinveetentoonstelling!

De Hoenders en Dwerghoenders werden dit jaar gekeurd door keurmeester Marten van Pijkeren uit Wezep. Deze gerenommeerde keurmeester en kippenspecialist mocht bij ons 12 grote Hoenders en 18 Dwerghoenders keuren. De mooiste grote hoen was dit keer van mevrouw Ank Schrama uit Biddinghuizen. Ze behaalde met haar Nederlandse Uilebaard hen  in de kleur Citroen het predicaat Zeer Goed (ZG)  met 95 terwijl zij voor het eerst dit kippenras tentoonstelt.Extra bijzonder is dat Ank en natuurlijk echtgenoot Harry eveneens de prijs voor mooiste Dwerghoen in de wacht sleepten. Ook deze zalmkleurige Wyandottekriel-hen behaalde het predicaat ZG 95,0.

Bij de Siervogels ging één van onze jongste leden er vandoor met de bokaal.

De achtjarige Rowan Tiemes uit Dronten deed dit met een Chinese Dwergkwartel haan, wildkleur. Predicaat: F 96,0.

Ondanks het lage aantal ingezonden dieren, heb ik gezien dat zowel keurmeester Aart Deetman, als zijn schrijver en nestor bij de Siervogels Jaap Stelling in hun sas waren met de totale kwaliteit in de keuring. Want ook Jaap Stelling behaalde twee maal een F 96,0 met zijn Japanse kwartels.

Bij de Sierduiven konden we de collectie in drie rassen verdelen, namelijk: Oud Hollandse Meeuw, Figurita Meeuw en Oud Duitse Meeuw. De 23 dieren werden gekeurd door keurmeester Han Voerman uit Soest. Grote strijd om de bokaal is er elk jaar weer tussen Jaap de Jager en Martin Kok, beide uit Dronten. Dit jaar was Martin Jaap de baas, echter scheelde het maar weinig. Martin behaalde met een Gele Figurita Meeuw 96,0 punten, wat neer komt op het predicaat F(raai). Verder is noemenswaardig dat Martin in totaal driemaal 96 punten behaalden. Jaap ging naar huis met twee goede scores van 96 -en 95 punten. Ben Meier uit Swifterbant behaalde met één van zijn twee ingezonden  duiven 95 punten.  Top gedaan heren!

Voor de beoordeling van de cavia’s was keurmeester Bertus van Dijk uit Maurik speciaal naar Biddinghuizen gekomen. Combinatie Bennink-Schilder showde zowel in de A-klasse (geboren: januari, februari of maart), als in de B-klasse (geboren: april, mei of juni) het mooiste dier. In beide klassen was een Borstelhaar, Brindle zwart-rood de winnaar met een F96,0.

Daarnaast showde Caviastal Bloem uit Zeewolde in de B-klasse een mooie Gladhaarzeug Tan-zwart met het predicaat: F 96,0.

Tevens keurde keurmeester van Dijk nog zes Russische Dwerghamsters in de kleuren Parel wildkleur en Parel blauwwildkleur. Inzender van de dieren was de Combinatie Brotikoha uit Dronten.

Deze allernieuwste kleurslag staat nog in de kinderschoenen waardoor er nog veel verschil zit tussen de vertegenwoordigers. De keurmeester kon zich qua beoordeling geheel uitleven aangezien er veel over dit ras te vertellen is en ik heb gehoord dat hij daar ruim de tijd voor nam.

                                                                                                      

Bij de konijnenfokkers is de competitie binnen de vereniging, qua deelname, altijd van een ander soort kaliber. In totaal stuurden drieëntwintig fokkers 115 dieren in welke gekeurd werden door drie keurmeesters, namelijk Van der Vlis, Van ’t End en Van de Steeg.

Binnen deze diergroep wordt een verdeelsleutel gehanteerd naar leeftijd van het dier.

Konijnen in de A-klasse zijn geboren in de maanden januari, februari en maart. Konijnen die ingeschreven staan in de B-klasse zijn geboren in april, mei of juni.

Aan het einde van de keuring wordt de beste van elke klasse uitgemaakt door het beste dier van elke keurmeester tegen elkaar te laten strijden. Al deze dieren komen dan weer op tafel en worden door elke keurmeesters nogmaals aan een oordeel onderworpen. Aan de hand van rapportcijfer per keurmeester wordt de winnaar bekend. Hierbij wint natuurlijk het dier met de hoogste totaalpunten.

In de A-klasse ging de strijd tussen een Duitse Hangoor (kleur: konijngrijs-bont) en een zwarte Zilvervos. Helaas mocht het beste dier A-klasse van de derde keurmeester niet mee doen in de strijd omdat deze te weinig punten had ten opzichte van veel andere dieren gekeurd door de collega keurmeesters.

Winnaar van de A-klasse werd de Duitse Hangoor ram van Frans Pongers uit Dronten, predicaat: F  96,0.  Op 1 na volgde de Zilvervos voedster van Joop Bakker uit Lelystad met het predicaat F 95,0

In de B-klasse was de jury het er unaniem over eens dat een Pooltje (roodoog) van de Combinatie Kelderman uit Almere de mooiste was. Deze voedster won ook met  het predicaat F96,0.

Een tweede plaats was voor Cees van der Wel met een konijngrijze Nederlandse Hangoordwerg voedster (predicaat: F 96,0). Ook hier kon het beste dier van de derde keurmeester niet mee doen in de eindstrijd omdat deze te weinig punten had ten opzichte van veel andere dieren gekeurd door de collega keurmeesters.

Naast het uitmaken van de winnaars wordt elk jaar, per diergroep en mits er concurrentie is, ter stimulering ook een jeugdprijs uitgemaakt. Alleen bij de konijnen was er “concurrentie” onder de jeugd en hadden vier jonge fokkertjes hun dieren ingezonden. De eindstrijd werd echter binnen één familie uitgevochten…..

Adrianne Tiemes werd met haar Nederlandse Hangoordwerg eerste en Rowan Tiemes met zijn Zwartgrannen tweede. Maar ook de andere twee fokkertjes; Tygo en Feline van Wijngaarden, hebben het uitstekend gedaan!

Wat verder nog noemenswaardig is binnen de grote collectie konijnen;

Cees van der Wel behaalde met zijn drie ingeschreven dieren twee maal een F en eenmaal een heel dikke ZG. Evenals Frans Pongers die met 14 dieren zeven maal een F behaalde) en de Combinatie Kelderman die twee F-en behaalden met hun twee ingeschreven dieren. Verder waren er F-predicaten voor Saskia Meinders uit Nagele, Piet de Vries uit Dronten, Combinatie de Zandberg uit IJsselmuiden, Wim van de Tweel uit Almere en Henry Stelling uit Joure.

Theo Vullink uit Lelystad stuurde nog een heel mooie collectie Klein Zilvers in een nieuwe, maar nog niet erkende, kleur midden-haaskleur in welke veel bekijks had.

Al met al kunnen we weer terug kijken op een zeer succesvolle jongdierenkeuring.

Dit biedt ons weer veel potentie voor onze FLEVOSHOW 2014 welke gehouden wordt op zaterdag 8 november aanstaande.

Adres: Haflingerstal Seedrift , Sprengerlaan 2 8251PH in Dronten.

De toegang is gratis!

 

Catalogus Jongdierenkeuring 2014